sobota, 1 listopada 2014

Ciasto snickers

Dwie warstwy delikatnego ciasta przełożone warstwą budyniowego kremu. Uwieńczeniem smaku jest spora ilość orzeszków ziemnych zatopiona w masie kajmakowej. Rozkosz dla podniebienia.



Składniki:

1) Ciasto:

- 600 g mąki pszennej
- 3 łyżki miodu
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g masła
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej

2) Krem:

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 350 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 125 g miękkiego masła

3) Warstwa orzechowa:

- 100 g masła
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki cukru
- 250 g orzeszków ziemnych bez soli
- puszka masy kajmakowej

Przygotowanie:

Orzeszki uprażyć na suchej patelni. Ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu. Przykryć folią spożywczą i ostudzić.

Przygotować ciasto. Masło rozpuścić z miodem i cukrem.  Mąkę wymieszać z sodą. Wbić 2 jajka, dodać ostudzoną masę miodową. Wyrobić ciasto. Podzielić je na dwie części i schłodzić około 30 minut w lodówce. Po tym czasie każdą część upiec osobno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.

Przygotować masę miodową do orzechów. W tym celu masło rozpuścić z miodem i cukrem. Wrzucić orzeszki ziemne i chwilę gotować.

Przygotować krem. Masło utrzeć na gładka masę, dodawać stopniowo budyń i ucierać do uzyskania jednolitej masy.

Na dno blaszki wyłożyć pierwszą warstwę ciasta, na jej wierzch rozłożyć równomiernie krem i przykryć drugą warstwą. Na wierzch wyłożyć masę kajmakową a na to masę orzechową. Dobrze wystudzić w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis

Przetłumacz

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...