Składniki :
- 250 g grochu łuskanego połówki
- 20 dkg wędzonej kiełbasy
- 30 dkg wędzonego boczku
- 4 większe ziemniaki
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- mała cebula
- kawałek pora
- 2 ząbki czosnku
- przeprawy: sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki lub koperek, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie:
Groch przepłukać w wodzie i namoczyć na około 10 godzin. Po tym czasie nadmiar wody odlać, groch przełożyć do garnka z wodą, zagotować. Odcedzić zebrane z wierzchu szumowiny. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, seler, por, sól, pieprz i gotować na małym ogniu. Pietruszkę i marchew zetrzeć na tartce, dodać do wywaru. Cebulę przekroić na pół, opalić na gazie lub przypiec na patelni do lekkiego zaczernienia oraz wrzucić do garnka. Przypalona cebula nada zupie niesamowitego aromatu. Gdy już groch będzie miękki dodać pokrojone i podsmażone mięso (boczek i kiełbasę). Obrać ziemniaki, pokroić w niewielką kostkę i dodać do wywaru. Wkroić czosnek. Zupa jest gotowa gdy groch się zaczyna rozpadać, rozpadająca się część grochu zagęści zupę, dzięki czemu nie jest konieczne robienie dodatkowej zasmażki z mąki. Na koniec ponownie przyprawić solą i pieprzem do otrzymania pożądanego smaku. Wyłączyć zupę, zasypać majerankiem (2-3 łyżki). Przed podaniem można posypać świeżą natką pietruszki lub koperkiem. Podawać z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz