Burrito to potrawa, która swoje pochodzenie zawdzięcza Meksykowi. Jej skład stanowi pszenna tortilla, którą zawija się wokół farszu. Tortilla jest lekko zgrillowana lub podgrzana na parze w celu uczynienia jej bardziej elastyczną. Moim nadzieniem do burrito będzie filet z kurczaka, ryż, kukurydza i czerwona fasola.
piątek, 20 września 2013
Drożdżowe ślimaczki z budyniem i rodzynkami
Ślimaczki, ślimaki, ślimaczki ... "chodzą za mną" od niepamiętnych czasów. Pierwszy raz ich spróbowałam kilka lat temu, zakupiłam je w najzwyklejszym centrum handlowym. Miały postać ciasta z mnóstwem rodzynek. Niestety nie mieszkam już w tamtym mieście a w nowym nigdzie nie udało mi się ich kupić ... tzn. nie szukałam specjalnie, ale też nigdy na nie nie natrafiłam nawet przypadkiem. Moja dzisiejsza wersja to wersja na cieście drożdżowym wzbogacona budyniem waniliowym. No i oczywiście mnóstwo rodzynek :) Przepis na te ślimaczki zaczerpnęłam z kotlet.tv, jednak delikatnie go zmodyfikowałam dodając budyń oraz namaczając kilka godzin wcześniej rodzynki w rumie. A jakby tego było mało ... do posmarowania bułeczek użyłam miodu imbirowego z własnej spiżarni. Mam nadzieję, że ta zmiana doda im nieco innego bardziej wytwornego aromatu :)
Pełnoziarniste tagliatelle z kurczakiem, szpinakiem i niebieskim serem
Dziś pora na klasyczny włoski makaron w nieco zdrowszej wersji - pełnoziarnistej. Dodatek do makaronu stanowią paski kurczaka ze szpinakiem w sosie z sera z niebieską pleśnią. Pychotka :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)