Dziś pora na klasyczny włoski makaron w nieco zdrowszej wersji - pełnoziarnistej. Dodatek do makaronu stanowią paski kurczaka ze szpinakiem w sosie z sera z niebieską pleśnią. Pychotka :)
Składniki:
- 150 g makaronu Tagliatelle lub innych szerokich wstążek
- 50 g szpinaku (najlepiej w listkach)
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml śmietanki do sosów
- 50g sera z niebieską pleśnią
- szczypta estragonu (najlepiej świeży, posiekany)
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Filet z kurczaka pokroić w cienkie paseczki, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Dodać szpinak, odparować wodę. Wcisnąć czosnek i lekko zarumienić. Dodać śmietankę, ser, podgrzewać do rozpuszczenia się sera, doprawić solą, pieprzem i estragonem. Makaron ugotować al dente, odcedzić, skropić oliwą, połączyć z sosem. Podawać w głębokim talerzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz