Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 50 g świeżych drożdży
- 70 ml mleka
- 70 ml wody
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka soli
- łyżka oliwy do nasmarowania ciasta
Składniki na nadzienie:
- 3 łyżki rumu do namoczenia rodzynek
- opakowanie budyniu waniliowego
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru
- łyżka miodu do posmarowania bułeczek po upieczeniu (u mnie imbirowy)
Przygotowanie:
Rodzynki namoczyć w rumie. 2/3 szklanki mleka zagotować, w pozostałej 1/3 szklanki rozmieszać budyń z cukrem i wlać ciągle mieszając do gotującego się mleka. Po zgęstnieniu budyniu dodać odsączone z rumu rodzynki. Nadzienie odstawić do wystygnięcia.
Składniki na ciasto połączyć, zagnieść. Posmarować oliwą i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt (około 35x30 cm), posmarować nadzieniem, zwinąć w rulon, pokroić na 3 cm krążki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu posmarować miodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz