poniedziałek, 30 grudnia 2013

Kurczak w galarecie z kolorową papryką

Najbardziej ze wszystkich mięs w galarecie pamiętam kawałki mięsa wieprzowego z marchewką zawekowane w słoikach pod warstwą tłuszczyku. Taką galaretę przygotowywała moja mama i starsza siostra. Bardzo ją lubiłam polaną odrobiną octu. Jako już dorosła osoba zaczęłam szukać bardziej zdrowych przepisów a tak samo smacznych. Będąc u młodszej siostry na Świętach Wielkanocnych miałam okazję spróbować galarety z piersi kurczaka z groszkiem i marchewką. Na pewno kiedyś ją przygotuję bo bardzo mi smakowała. Teraz jednak pora na nieco inną galaretę - z udek drobiowych i mieszanki papryk. Efekt powalający.




Składniki:

- 3-4 udka z kurczaka
- kawałek: pora, selera, pietruszki
- papryka: czerwona, zielona, żółta w ilości po połowie
- liść laurowy i ziele angielskie
- sól i pieprz czarny ziarnisty
- żelatyna spożywcza

Przygotowanie:

Udka gotujemy w wywarze warzywnym (bez papryki) z dodatkiem przypraw zbierając powstałe szumowiny. Miękkie i ostudzone mięso obieramy ze skóry i kości oraz dzielimy na niewielkie kawałki. Paprykę kroimy w kostkę. Z wywaru odcedzamy warzywa (najlepiej przecedzić go przez gazę czy drobniutkie sitko). Do wywaru (około 1 litr) wrzucamy pokrojoną paprykę, doprawiamy do smaku, doprowadzamy do wrzenia i blanszujemy około 3 minut. Dodajemy żelatynę w ilości jaką wskazuje przepis na opakowaniu. Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Wywar studzimy.

Na dno naczynia układamy:
- część wywaru z papryką
- kawałki mięsa
i czynności te powtarzamy aż do zapełnienia naczynia.

Czekamy aż całość ostygnie i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Na drugi dzień można usnąć naczynie, udekorować galaretę. Podawać skropioną octem lub sokiem z cytryny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis

Przetłumacz

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...