Składniki:
- 3-4 udka z kurczaka
- kawałek: pora, selera, pietruszki
- papryka: czerwona, zielona, żółta w ilości po połowie
- liść laurowy i ziele angielskie
- sól i pieprz czarny ziarnisty
- żelatyna spożywcza
Przygotowanie:
Udka gotujemy w wywarze warzywnym (bez papryki) z dodatkiem przypraw zbierając powstałe szumowiny. Miękkie i ostudzone mięso obieramy ze skóry i kości oraz dzielimy na niewielkie kawałki. Paprykę kroimy w kostkę. Z wywaru odcedzamy warzywa (najlepiej przecedzić go przez gazę czy drobniutkie sitko). Do wywaru (około 1 litr) wrzucamy pokrojoną paprykę, doprawiamy do smaku, doprowadzamy do wrzenia i blanszujemy około 3 minut. Dodajemy żelatynę w ilości jaką wskazuje przepis na opakowaniu. Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Wywar studzimy.
Na dno naczynia układamy:
- część wywaru z papryką
- kawałki mięsa
i czynności te powtarzamy aż do zapełnienia naczynia.
Czekamy aż całość ostygnie i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Na drugi dzień można usnąć naczynie, udekorować galaretę. Podawać skropioną octem lub sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz