- 1 kg mąki
- 1 jajko
- około 2 szklanki gorącej wody
- łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na farsz:
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 0,5 kg grzybów leśnych suszonych
- 2 duże cebule
- 2-3 łyżki oleju
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Kapustę obgotować, odcisnąć. Grzyby obgotować, dokładnie opłukać i odcisnąć z nadmiaru wody. Grzyby i kapustę zmielić w maszynce do mięsa z użyciem sitka z najmniejszymi oczkami. Cebule pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju. Usmażoną cebulę dodać do zmielonej kapusty i grzybów. Całość doprawić solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszać.
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na cienkie placki, wyciąć kółka, na każde kółko nakładać farsz i sklejać pierogi. Układać na ściereczce lub blacie posypanym mąką, aby się nie posklejały. Zagotować wodę z solą i łyżką oleju, wrzucać partiami pierogi, gotować do momentu wypłynięcia ich na wierzch. Odcedzić z wody, rozłożyć osobno zapobiegając tym samym ich sklejaniu.
Pierogi idealnie smakują z barszczem czerwonym, uwielbiam zarówno wersję prosto z wody jak i te odsmażane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz