Składniki:
- 1 kg chudego i w miarę wąskiego schabu
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki soli
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 3-4 ząbki czosnku (wg oryginału całą główka)
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej wędzonej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- kilka kulek ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- kilka owoców jałowca
- łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka wody
- przewiewna pończocha
Przygotowanie:
Schab umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Odkroić białą błonkę.Tak przygotowany schab włożyć do miski, obsypać cukrem i chwilę masować. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 24 godziny. W tym czasie utworzy się w misce dużo syropu.
Po 24 godzinach wyjąć schab i umyć pod letnią wodą z cukru, następnie osuszyć na ręczniku papierowym. Schab przełożyć do umytej i osuszonej miski i obsypać solą. Chwilę masować. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 24 godziny. Mięso puści płyn i zrobi się dużo twardsze.
Po 24 godzinach w soli przygotować marynatę. Czosnek drobno pokroić, dodać majeranek, pieprz, paprykę ostrą i paprykę słodką i wodę (woda po to by składniki dobrze się połączyły). Wszystko wymieszać bardzo dokładnie. Schab wyjąć z soli. Dokładnie umyć pod letnią wodą i obsuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotowaną posypką dokładnie obkleić mięso z obu stron i włożyć je do suchej i czystej miski miski. Przykryć folią spożywczą i znów odstawić do lodówki na 24 godziny.
Po 24 godzinach przygotować kawałek pończochy (ewentualnie specjalnej osłonki), włożyć do niej schab, zawiązać z dwóch stron i powiesić w przewiewnym miejscu na około 4 doby, aby dojrzał.
Gotowy pokroić w bardzo cieniutkie plasterki i podawać. Można przechowywać go w lodówce około miesiąca.
Mięso w marynacie, po 3 dniach leżakowania w lodówce - 1 dzień w cukrze, 1 w soli i 1 w marynacie. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz