Składniki:
- szklanka mąki żytniej
- 5 szklanek mąki pszennej
- szklanka zakwasu żytniego
- szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Zakwas połączyć z cukrem i wodą, wymieszać. Suche składniki połączyć, dodać do zakwasu i wyrobić gładkie ciasto. Powinno to trwać około 15 minut. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej delikatnie olejem i zostawić na około 3 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, uformować bochenek i przełożyć do koszyczka chlebowego obsypanego mąką. Odstawić na około 12 godzin do wyrośnięcia - najlepiej na noc, wtedy czekanie trwa jakby krócej :) Ja nie mam niestety koszyczka do wyrastania chleba, dopiero planuję jego zakup, więc bochenek przełożyłam ponownie do miski, tym razem jednak do posmarowanej olejem i obficie wysypanej mąką. Po wyrastaniu chleb przełożyć na blaszkę, piekarnik nagrzać do 230 stopni i spryskać wodą celem nawilżenia powietrza. Wstawić chlebek i piec około 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 25-30 minut. Wiele jednak zależy od piekarnika, więc należy pod koniec pieczenia obserwować kolor skórki i pilnować, aby chleb się nie spalił. Bochenek studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz