- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- łyżka oleju
- 20 g drożdży świeżych
- łyżka soli
- szczypta cukru
- 30 dkg sera
- 10 dkg boczku wędzonego
- łyżka kukurydzy konserwowej
- garść pieczarek
- 1/4 cebuli
- sól, pieprz, bazylia, oregano
- łyżka sosu pomidorowego
- 1 ogórek kiszony
- 1/4 piersi kurczaka
- przyprawa do gyrosa
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać resztę mąki, sól i olej. Zagnieść ciasto i odstawić do podwojenia objętości. Po tym czasie rozwałkować, wyłożyć na posmarowanej tłuszczem blaszce, nakłuć w kilku miejscach widelcem. Wierzch posmarować sosem i posypać połową startego sera. Na ser rozłożyć równomiernie wszystkie składniki. Przyprawić. Górę posypać resztą sera. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz