Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 50g drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- białko do posmarowania
Przygotowanie:
Drożdże skruszamy do wysokiej miski, zasypujemy cukrem. Gdy zrobią się płynne wlewamy wodę i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę, sól i mieszamy. Na końcu dodajemy oliwę i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Odstawiamy na około 30-40 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części, z każdej odrywamy kulkę, która będzie służyć jako uchwyt pokrywki. Formujemy okrągłe chlebki, na górze za pomocą biała przyklejamy kulki. Całość smarujemy roztrzepanym białkiem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 50 stopni, po tym czasie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 20-30 minut. Bułki muszą mieć dobrze upieczone dno i boki, aby zupa nie wypłynęła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz