Składniki:
- mąka żytnia (3x1/2 szklanki)
- ciepła przegotowana woda (3x1/2 szklanki)
Przygotowanie:
Przygotowanie zakwasu trzeba podzielić na 4 dni dni:
1 dzień: do wysokiego naczynia wlewamy wodę, wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w temperaturze pokojowej na około 24h, zakwas nieznacznie urośnie
2 dzień: do wcześniejszej mieszaniny dolewamy 1/2 szklanki wody oraz wsypujemy 1/2 szklanki mąki, mieszamy i odstawiamy. W ten sposób dokarmiliśmy nasz zakwas, zakwas trochę podrośnie
3 dzień: powtórka czynności z dnia 2-go, zakwas dość znacznie urośnie i pojawią się bardzo widoczne bąbelki
4 dzień: zakwas możemy używać do wypieku chleba, jeżeli zrobiliśmy go więcej niż chcemy użyć to przechowujemy od tej pory w lodówce nawet do miesiąca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz