Składniki:
- 2 szklanki maki krupczatki
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 1 jajko
- 2/3 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- do wyboru: cynamon lub imbir, kakao, olejek migdałowy, pomarańczowy, cytrynowy, otarta skórka z cytryny - w zależności od smaku jaki chcemy nadać ciastkom
- 1 jajko do smarowania, cukier puder do posypania, ewentualnie orzechy do ozdobienia
Przygotowanie:
Mąkę, margarynę, jajko, cukier puder, sól i wybrany składnik wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie rozwałkować, powycinać kształty ciastek i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Zdobić wedle uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz