Składniki:
- szklanka fasoli białej (np. jaś)
- 1/2 pętka kiełbasy
- 30 dkg mięsa wieprzowego
- łyżka śmietany
- 1 marchew
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
- 1 pietruszka
- 1/2 cebuli
- kawałek pora i selera
- majeranek
Przygotowanie:
Fasolę opłukać i namoczyć na kilka godzin w wodzie. Z warzyw pokrojonych w mniejsze kawałki (np. kostki), ziela, liścia laurowego ugotować bulion. Fasolę obgotować w bulionie prawie do miękkości. Cebulę przypalić nad ogniem. Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę i przysmażyć na patelni. Dodać cebulę i mięso do bulionu i gotować do momentu aż fasola będzie miękka. W razie konieczności przyprawić, dodać zahartowaną zupą śmietanę oraz na sam koniec majeranek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz