poniedziałek, 24 marca 2014

Panierowana wątróbka drobiowa z cebulą

Wątróbka też należy do dań, które nie każdemu przypadło do gustu. Ja jednak bardzo lubię wątróbkę - najlepiej tę drobiową. Mimo, że nie jest to najchętniej wyczekiwany w domu obiad, to staram się ją przygotowywać jednak kilka razy do roku. Wątróbka jest mięciutka i w połączeniu ze smażoną cebulą tworzy ciekawe danie. Spożywana jest u nas z pszenną bułką. Moczenie w mleku pozbawia ją zapachu. Bardzo ważnym aspektem jest to, że nie wolno jej solić podczas smażenia gdyż stanie się twarda. Ja wątróbki nie solę, solę jednak cebulę, którą po usmażeniu mieszam z wątróbką.



Składniki:

- 300 g wątróbki drobiowej
- 3 cebule
- 1/2 szklanki melka
- 200 g margaryny lub masła
- 2-3 łyżki mąki
- sól, pieprz


Przygotowanie:

Wątróbkę umyć, oczyścić ze wszystkich błonek. Namoczyć w mleku na około 1h. Cebulę pokroić w półksiężyce.  Pokrojoną cebulę usmażyć na maśle, doprawiając dość obficie solą i pieprzem. Na patelni roztopić masło, wątróbkę odsączyć z mleka, panierować w mące i smażyć na maśle z obydwu stron. Usmażoną wątróbkę wymieszać z cebulą. Podawać z pieczywem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis

Przetłumacz

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...