Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 20 dag masła lub margaryny
- starta skórka z 1 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- cukier puder do posypania (lub lukier cytrynowy)
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej. Masło rozpuścić, ostudzić, dodawać partiami do masy i cały czas miksować. Na końcu dodać sok z cytryny i skórkę. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką blachy babkowej z kominem lub keksówki. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz