wtorek, 29 kwietnia 2014

Bereboch czyli babka ziemniaczana z ryżem

Właśnie tym mianem nazywamy babkę ziemniaczaną z boczkiem i ryżem. Jeżeli ktoś posiada urządzenie do mielenia ziemniaków to jest to szybki obiad, w przeciwnym wypadku trzeba się nieźle napracować podczas ścierania ziemniaków na tarce do warzyw.


Składniki:

- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- garść natki pietruszki
- 400 g boczku wędzonego
- 2 woreczki ryżu
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 3 łyżki mąki pszennej
- olej do posmarowania blachy

Przygotowanie:

Ziemniaki zetrzeć na tarce wraz z cebulą. Wbić jajka, dodać posiekaną natkę pietruszki. Ryż ugotować na pół miękko, dodać do ziemniaków. Boczek pokroić w kostkę, wymieszać z masą ziemniaczaną.  Dodać mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia i piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis

Przetłumacz

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...