czwartek, 5 czerwca 2014

Filet kurczaka w cieście francuskim

Fajny pomysł na podanie fileta z kurczaka. Efektywne zawinięcie pasków ciasta na filecie powoduje, że po upieczeniu może on stać się nie tylko zwykłą podstawą dania, ale również stanowić samodzielną ciekawą przystawkę. Do przystawki polecam jednak pokroić fileta na jak najmniejsze kawałki.



Składniki:

- ciasto francuskie
- filet z kurczaka
- łyżka oliwy
- sól, pieprz, czerwona papryka
- ser żółty
- łyżka mleka

Przygotowanie:

Z przypraw i oliwy zrobić marynatę do mięsa. Fileta podzielić na 4 kawałki i zamoczyć w marynacie na około 15 minut. W tym czasie gotowe rozwałkowane ciasto francuskie podzielić na 4 kawałki, ponacinać brzegi wg zdjęcia. Na każdym kawałku ciasta ułożyć fileta, na mięso ser i zawinąć paski ciasta na mięso na przemian kierując je delikatnie w dół. W ten sposób powstanie ciekawy warkocz. Posmarować wierzch mlekiem, piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis

Przetłumacz

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...