- 0,5 kg mąki
- 170 g masła
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 3 żółtka (białka użyjemy do bezy)
- 5 łyżek cukru do bezy
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- torebka cukru waniliowego
- 0,5 kg truskawek
- cukier puder do posypania
- kruszonka (przepis tu)
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, posiekać nożem z masłem. Dodać śmietanę, żółtka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Wszystko ugnieść na gładką kulę. Kulę owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na około godzinę (lub do lodówki na 3 godziny).
Blachę wysmarować masłem i posypać mąką. Na dno rozłożyć ciasto. Na ciasto wyłożyć truskawki. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wyłożyć na wierzch truskawek. Całość posypać kruszonką. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz