piątek, 23 sierpnia 2013

Kluski śląskie

Dziś coś odmiennego od ziemniaków, ryżu, kaszy .... a mianowicie kluski śląskie, czyli jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kluski z wgłębieniem w środku , które sprawia, że kluski smakują wyśmienicie polane ulubionym sosem.




Składniki:

- 1 kg ziemniaków
- około 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, ugotować, zmielić przez maszynkę, przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść pozbywając się grudek. Do ostudzonych ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną (ugotowane ziemniaki podzielić na 4 części, wyjąć 1 część, dosypać tyle mąki ziemniaczanej ile wyjęliśmy części, dołożyć część ziemniaków), jajko i przyprawy. Zagnieść na gładką masę. Uformować kulki, delikatnie je spłaszczając, zrobić na środku wgłębienie. Wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotować do wypłynięcia na wierzch - około 2-3 minuty. Podawać polane sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis

Przetłumacz

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...