Pierogi z farszem mięsnym dość rzadko goszczą na moim stole. Nie dlatego, że nie są smaczne, ale dlatego, że mam w domu maniaka ruskich pierogów i przy każdej okazji robienia pierogów wybór pada właśnie na te z ziemniaczano-twarogowym farszem. Pierogi z mięsem dość często zamawiam na różnych wyjazdach i za każdym razem szukam tego idealnego smaku. Idealny smak pierogów z mięsem znalazłam w restauracji CANPOL w Człuchowie. Zresztą nie tylko pierogi z mięsem smakują tam wyśmienicie :) Najgorsze jakie jadłam - knajpka w Łebie, aż do tej pory mam ciary na samą myśl o ich smaku. Mam nadzieję, że pierożki z poniższego przepisu zostaną zaliczone do tej górnej półki - zarówno poprzez smak jak i cudowny warkoczyk.
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki
- 1 jajko
- około 2 szklanki gorącej wody
- łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na farsz:
- 0,5 kg mięsa drobiowego
- 0,5 kg mięsa wieprzowego lub wołowego
- 1 marchew
- kawałek pora, selera, pietruszki
- 1 cebula
- sól i pieprz
- łyżka majeranku
- 1 jajko
Składniki na podsmażkę:
- 1 cebula
- 1/2 pętka kiełbasy lub kawałek boczku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso ugotować w wywarze z warzyw. Zmielić razem z warzywami w maszynce do mięsa. Cebulę zeszklić na patelni, dodać do farszu. Wbić jajko, przyprawić dość mocno, aby w połączeniu z ciastem pierogi nie były zbyt mdłe.
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na cienkie placki, wyciąć kółka, na każde kółko nakładać farsz i sklejać pierogi. Układać na ściereczce lub blacie posypanym mąką, aby się nie posklejały. Zagotować wodę z solą i łyżką oleju, wrzucać partiami pierogi, gotować do momentu wypłynięcia ich na wierzch. Odcedzić z wody, rozłożyć osobno zapobiegając tym samym ich sklejaniu.
Cebulę i wędlinę pokroić, podsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Polać pierogi wyjęte prosto z wody lub podsmażone na patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz