Pierogi z tym farszem są najczęściej przygotowywanym u mnie daniem wśród wszystkich pierogów. Na samo wykonanie potrzeba trochę czasu, jednak czego to się nie zrobi dla chwili .... hmm obżarstwa? Najlepiej farsz przygotować dzień wcześniej, wtedy kolejnego dnia lepienie pierogów jest samą przyjemnością :)
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki
- 1 jajko
- około 2 szklanki gorącej wody
- łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na farsz:
- 300 g twarogu
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1/2 pętka kiełbasy lub boczku
- sól i pieprz do smaku
Składniki na podsmażkę:
- 1 cebula
- 1/2 pętka kiełbasy lub kawałek boczku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, ugotować, przepuścić przez praskę lub dokładnie ubić. Jak ostygną dodać twaróg, wymieszać. Cebulę podsmażyć z wędliną, dodać do farszu. Przyprawić dość mocno, aby w połączeniu z ciastem pierogi nie były zbyt
mdłe.
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto.
Rozwałkować na cienkie placki, wyciąć kółka, na każde kółko nakładać
farsz i sklejać pierogi. Układać na ściereczce lub blacie posypanym
mąką, aby się nie posklejały. Zagotować wodę z solą i łyżką oleju,
wrzucać partiami pierogi, gotować do momentu wypłynięcia ich na wierzch.
Odcedzić z wody, rozłożyć osobno zapobiegając tym samym ich sklejaniu.
Cebulę i wędlinę pokroić, podsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Polać pierogi wyjęte prosto z wody lub podsmażone na patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz