Przyznam się, że nigdy nie robiłam faszerowanej cukinii. Będąc w sklepie zakupiłam dwie sztuki cukinii z myślą, że zrobię leczo, ewentualnie zetrę na placki ziemniaczane. I tak kilka dni cukinia przeleżała w lodówce aż w końcu przyszła i na nią pora. Cukinię postanowiłam nafaszerować mięsem mielonym z łopatki wieprzowej z tartym serem i czosnkiem. Jak wyszło? Według mnie wyśmienicie ... zresztą oceńcie sami.
Składniki:
- 2 niewielkie cukinie
- 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 4 łyżki startego sera żółtego
- 2 łyżki kechupu lub przecieru pomidorowego
- szklanka bulionu wołowego lub drobiowego
- 4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki
- 2 jajka (w tym jedno na kruszonkę)
- 3 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia i do skroplenia
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na niewielkim ogniu. Dodać mięso mielone i podsmażyć razem z cebulą. Dodać ketchup, wlać bulion i dusić do momentu całkowitego odparowania wody. Cukinie przekroić wzdłuż na pół. Rozcięciem do góry wyłożyć na papierze do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie usunąć łyżką z cukinii miąższ. Na patelni rozgrzać oliwę, przyrumienić pokrojony drobno czosnek, dodać pokrojony na mniejsze części miąższ z cukinii. Smażyć około 1 minuty. Przełożyć do wcześniej przygotowanego mięsa, wymieszać, 2/3 startego sera, wbić 1 jajko, natkę pietruszki, w razie konieczności doprawić, wymieszać. Przygotowanym farszem nadziewać cukinie. Przygotować chrupiącą kruszonkę: jajko wymieszać z pozostałym serem i bułką tartą. Przygotowaną kruszonką posypać wierzch cukinii. Włożyć do piekarnika na około 15-20 minut. Przed podaniem skropić oliwą z oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz