Składniki na ciasto naleśnikowe:
- szklanka mleka
- około 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki wody
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju do ciasta
- szczypta soli i pieprzu
Składniki na farsz kapuściano-pieczarkowy:
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 0,5 kg pieczarek
- 1 cebula
- sól i pieprz
- bułka tarta do panierowania
- jajko
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę obgotować w wodzie. Odcisnąć i pokroić drobno. Pieczarki i cebulę umyć, drobno pokroić. Cebulę zeszklić na łyżce oliwy, dodać pieczarki i smażyć do wyparowania wody. Na końcu dodać kapustę, doprawić solą i pieprzem.
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować razem do uzyskania gładkiej, łatwo rozprowadzającej się na patelni konsystencji. Gdy ciasto będzie za rzadkie to naleśniki będą przywierały. Do ciasta daję zawsze olej dzięki czemu później do smażenia naleśników nie używam już tłuszczu. Jedynie przy pierwszym naleśniku rozprowadzam na patelni 2-3 krople oleju. Kolejne smażę bez tłuszczu. Ciasto rozprowadzać po jak największej rozgrzanej patelni i smażyć cieniutkie naleśniczki. Ja zawsze smażę jedynie z jednej strony - druga się ładnie ścina. Naleśniki muszą być jak najcieńsze - super się je wtedy zawija i krokiety pysznie smakują.
Na środek naleśnika nakładać farsz, rozprowadzić w formie prostokąta na 1/2 powierzchni naleśnika. Boki zawinąć do środka, tak aby się ze sobą nie stykały. Zaczynając od jednego końca zwinąć naleśnik w rulon. Moczyć w roztrzepanym jajku, turlać w bułce tartej, smażyć do zarumienienia na niewielkim ogniu. Podawać z barszczykiem - bo tak smakują najlepiej :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz