Krokiety, które powstały w tym samym czasie co krokiety z kapustą i pieczarkami. Przecież nie mogłam pozwolić na zmarnowanie się kilku gotowych naleśników, gdy farszu grzybowego zabrakło. Na szybko wykombinowałam farsz składający się z cebuli, ogórków kiszonych, gotowanej piersi kurczaka, kiełbasy i sera. Nie spodziewałam się nawet, że wyjdą takie dobre- niewątpliwą zaletą naleśników jest ciągnący się ser. My jedliśmy je polane ketchupem :)
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- szklanka mleka
- około 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki wody
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju do ciasta
- szczypta soli i pieprzu
Składniki na farsz:
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 2 ogórki kiszone
- 20 dkg sera
- 1 pętko kiełbasy swojskiej
- 1 cebula
- sól i pieprz
- bułka tarta do panierowania
- jajko
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować razem do uzyskania gładkiej,
łatwo rozprowadzającej się na patelni konsystencji. Gdy ciasto będzie za
rzadkie to naleśniki będą przywierały. Do ciasta daję zawsze olej
dzięki czemu później do smażenia naleśników nie używam już tłuszczu.
Jedynie przy pierwszym naleśniku rozprowadzam na patelni 2-3 krople
oleju. Kolejne smażę bez tłuszczu. Ciasto rozprowadzać po jak
największej rozgrzanej patelni i smażyć cieniutkie naleśniczki. Ja
zawsze smażę jedynie z jednej strony - druga się ładnie ścina. Naleśniki
muszą być jak najcieńsze - super się je wtedy zawija i krokiety pysznie
smakują.
Przygotować farsz: kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni z posiekaną cebulką oraz filetem z kurczaka. Ogórki pokroić w kosteczkę. Składniki wymieszać i doprawić. Ser zetrzeć na tarce.
Na środek naleśnika nakładać farsz, posypywać serem, rozprowadzić w formie prostokąta na
1/2 powierzchni naleśnika. Boki zawinąć do środka, tak aby się ze sobą
nie stykały. Zaczynając od jednego końca zwinąć naleśnik w rulon. Moczyć
w roztrzepanym jajku, turlać w bułce tartej, smażyć do zarumienienia na
niewielkim ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz