Składniki na ciasto drożdżowe:
- 3 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 1 szklanka mleka
- 50g drożdży
- 3/4 szklanki cukru + 1 łyżka do zasypania drożdży
- 2-3 krople olejku pomarańczowego
- łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (przepis tu)
- 50 g masła
- 0,5 kg śliwek
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 100 g masła
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka gorącej wody
- kropelka aromatu pomarańczowego
Przygotowanie:
Drożdże zasypać łyżką cukru (użyć wysokiego naczynia). Jak zrobią się płynne wlać szklankę ciepłego mleka. Wymieszać i poczekać do wyrośnięcia - około 15 minut. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką jasną masę. Dodać wyrośnięte drożdże i mąkę. Całość wymieszać. Na końcu wlać roztopione ostudzone masło i chwilę wymieszać. Ciasto będzie miało dość luźną konsystencję, ale takie ma być, nie dosypywać mąki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na papier wyłożyć ciasto (ześlizgnie się z miski przez dodany na końcu tłuszcz), równomiernie rozprowadzić. Na wierzch wyłożyć pokrojone w paski śliwki. Całość posypać przygotowaną kruszonką (zagnieść składniki i pokruszyć). Ciasto wstawić do wyrośnięcia do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 20 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 165 stopni i piec jeszcze 25 minut. Przed wyjęcie sprawdzić patyczkiem, ma być suchy. Wyłączyć piekarnik i uchylić jego drzwiczki, po 5-10 minutach wyjąć ciasto z piekarnika. Ostudzone polać lukrem przygotowanym ze zmieszanych składników na lukier. Całe ciasto ma mieć niesymetryczną wysokość (góry i doliny). Jego smak jest rewelacyjny, następnego dnia również utrzymuje miękkość i świeżość. Ciasto można upiec w każdymi owocami oraz za każdym razem można zmieniać nutę ciasta zmieniając olejek na inny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz