czwartek, 3 października 2013

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa jest idealnym dodatkiem do ciast, kiedy chcemy zaznaczyć niesamowity aromat wypieku. Skórkę taką zawsze mam w spiżarni i kiedy tylko nadarzy się okazja, to używam ją do swoich wypieków. Nadaje się nie tylko do środka ciasta ale również do posypania po wierzchu. Jest niesamowitą ozdobą. Skórkę pomarańczową przygotowuję ze skórki pomarańczy. Trzeba pamiętać, aby jak najdokładniej oddzielić od części pomarańczowej białą skórkę, gdyż jest ona gorzka i zepsuje cały finalny aromat.


Składniki:

- skórka z 5-ciu pomarańczy
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki wody

Przygotowanie:

Skórkę obrać z białych części, sparzyć wrzątkiem, pokroić w kosteczkę (lub inne kawałki np. paseczki). Całość zalać wodą i zasypać cukrem. Gotować mieszając aż będzie gęste i klarowne. Najlepiej na wolnym ogniu przez kilkanaście minut. Przełożyć do słoiczka i umieścić w spiżarni :)




Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...