środa, 27 sierpnia 2014

Sałatka z rukoli i surowego brokuła

Surowy brokuł jako alternatywa dla gotowanego. Wersja surowa bogatsza jest w witaminę C, A, B i beta-karoten. Z soli mineralnych zawiera dużo wapnia, fosforu, żelaza i miedzi, które niezbędne są do tworzenia hemoglobiny. Obecny w brokule zaś chrom jest bardzo pomocny w leczeniu cukrzycy, natomiast związki chemiczne, takie jak sulforany zapobiegają tworzeniu się komórek nowotworowych. Brokuł posiada także terapeutyczne właściwości w przypadku anemii, szczególnie u dzieci i kobiet ciężarnych. Te wszystkie składniki są wrażliwe na obróbkę termiczną, zatem najlepiej go spożywać w postaci surowej. Zapraszam na sałatkę.



Wędzona kiełbasa z dzika, jelenia i wieprzowiny

Dorobiliśmy się własnej wędzarni - hura :) No może to nie jest jakaś super rewelacyjna wędzarnia ale na początek wystarczy i ogromnie cieszy. Oczywiście, aby ją ochrzcić musiała zostać przygotowana kiełbacha - taka wiejska, pyszna kiełbacha. Smak takiej ciepłej zaraz po wędzeniu pamiętam do dziś i długo nie zapomnę :) Polecam.



Leczo

Leczo najlepiej przygotowywać latem kiedy mamy pod dostatkiem świeżych warzyw. Wtedy smakuje najlepiej. Do leczo użyłam wędzoną kiełbasę własnej roboty z dziczyzny (dzik, jeleń, mięso wieprzowe). Tak przygotowane leczo można zawekować w słoiki i przechowywać w spiżarni.



Carpaccio z łososia

Kolejna propozycja przygotowania uwielbianego przeze mnie carpaccio. Tym razem podstawą będzie mięso z łososia. Mięso jest wędzone, nie surowe jak w przypadku tradycyjnego carpaccio wołowego, ale cały zestaw jest super.



Ciasto czekoladowe z kremem i truflami

Ciasto powstało na bazie przepisu na ciasto czekoladowe z wiśniami i galaretką. Ciasto okazało się tak pyszne, że wpadłam na pomysł, aby przełożyć je kremem, polać czekoladą oraz uwieńczyć truflami. Połączenie trafione w 100%.


Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...