poniedziałek, 30 czerwca 2014

Żeberka w miodzie

Do tej pory przygotowywałam jedynie żeberka na słono. Odważyłam się na słono-słodką wersję z dodatkiem miodu. Efekt ciekawy. Miód bardzo ładnie komponuje się z mięsem. Polecam.



Składniki:

- żeberka wieprzowe (około 1 kg)
- marchew
- cebula
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
- łyżka miodu
- 3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Żeberka podzielić na mniejsze części. Z oliwy, przypraw, łyżki wody i miodu zrobić marynatę. Żeberka dokładnie wymieszać z marynatą. Obsmażyć z obydwu stron na patelni. Podsmażone układać w naczyniu żaroodpornym. Posypać startą marchewką i posiekaną cebulą. Przykryć pokrywką i piec w piekarniku około 1,5 godziny. Po wyłączeniu piekarnika zostawić naczynie w środku jeszcze przez około 30 minut. Żeberka powinny całkowicie odchodzić od kości. W razie konieczności sos można zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej rozrobionej z wodą. Podawać z kaszą oraz startymi czerwonymi buraczkami.




Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...