środa, 5 lutego 2014

Dietetyczne ciasteczka owsiane z musem jabłkowo-bananowym

Trudno uwierzyć, że osoba, która lubi piec słodkości nie przepada za ich jedzeniem. U mnie wygląda to najczęściej tak, że gdy tylko mam wolną chwilę to coś piekę. Najczęściej zjadam kawałek, aby zobaczyć jak to co przygotowałam smakuje, resztę przekazuję innym. Gdy inni już mają dość ( czasami tak niestety jest gdy piecze się 1-2 razy w tygodniu ) to oddaję znajomym lub nawet wysyłam w paczce :) Moje malutkie kulinarne marzenie to takie, abym mogła mieć w domu tyle osób, aby upieczone ciasto czy ciastka zniknęły "od ręki" - chociaż wiem, że w niektórych domach gospodynie proszą o odłożenie chociaż kawałka na dzień jutrzejszy. Jestem tego pewna, że gdybym miała pod ręką większą ilość "zjadaczy" to piekłabym częściej a tak to czasami muszę się powstrzymywać, bo jeszcze pół blachy ciasta zalega w lodówce. Dziś przygotuję dietetyczne ciastka owsiane, takie, które mogą troszkę dłużej poleżeć w szczelnie zamkniętej puszce na łakocie. Charakterystyczną cechą ciasteczek jest unoszący się podczas pieczenia rewelacyjny zapach pieczonego jabłka.


Babka kawowa z orzechami włoskimi

Babka kawowo-orzechowa jest idealną propozycją na Święta Wielkanocne. Babkę szybko się przygotowuje i szybko piecze. Ładnie wyrasta i ma bardzo wyrazisty smak.



Mus jabłkowy

Mus jabłkowy można przygotować z nadmiaru jabłek i tak właśnie było u mnie. Od koleżanki otrzymałam reklamówkę pełną jabłek - tzw. spadów. Najprostszym sposobem była zamiana ich w mus jabłkowy, który później okazał się rewelacyjnym dodatkiem do naleśników, szarlotki czy nawet ciastek owsianych. Mus najlepiej przełożyć do słoików i zawekować na zimę.




Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...