piątek, 3 stycznia 2014

Zabielana zupa fasolowa z makaronem

Pożywna i rozgrzewająca zupa - tzw. fasolówka. Dla mnie dość nietypowa wersja. Zupę ugotowałam na wywarze z ... pieczonej dzień wcześniej golonki, więc znajdziemy w niej również trochę kapuścianego aromatu. W odróżnieniu od najczęstszych fasolówek została ona przyrządzona z dodatkiem makaronu - powód był prosty - ostatnie ziemniaki "poszły na frytki" :)



Drożdżowy chleb pszenny z otrębami i cebulką

Chlebek powstał na bazie drożdżowego chleba pszennego z otrębami (kliknij po przepis). Posiada te same zalety co chlebek powyżej a dodatkowo zyskał aromat pieczonej cebulki. Na pewno posmakuje miłośnikom różnego typu cebulaków i nie tylko.

Drożdżowy chleb pszenny z otrębami - najszybszy i najprostszy przepis

Chlebek niesamowicie prosty w wykonaniu. Jeden z najszybszych chlebów jakie można samemu upiec. Przepis zaczerpnęłam z bloga "Domowa Kuchnia Aniki", wybór padł na ten przepis z powodu wielu pozytywnych komentarzy. Chlebek bardzo ładnie wyrasta i bardzo ładnie się rumieni. W oryginalnym przepisie autorka napełniała dwie foremki do połowy zostawiając miejsce na rośnięcie pieczywa. Mi wyszły dwie prawie pełne foremki surowego ciasta, po włożeniu do piekarnika bałam się, że chlebek wypłynie, ale pięknie wyrósł i zyskał niesamowity kształt. Z przepisu na ten chlebek upiekłam też chleb z cebulą - również pochodzący z bloga powyżej.

Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...