- wywar z golonki pieczonej w kapuście (można zastąpić zwykłym bulionem)
- 10 dkg wędzonego boczku
- 1 ćwiartka z kurczaka
- szklanka białej fasoli (namoczonej)
- garść makaronu ( u mnie kolorowe świderki)
- 1 marchew
- 1/2 cebuli
- kawałek pora, selera, pietruszki
- liść laurowy i 2 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz, majeranek, rozmaryn
- 2 łyżki śmietany
Przygotowanie:
Fasolę opłukać i namoczyć najlepiej na całą noc w wodzie. Mięso obgotować usuwając szumowiny. Do garnka z wywarem dodać liść, ziele, pietruszkę, por, seler oraz wsypać odcedzoną z wody fasolę. Całość przyprawić solą i gotować do momentu aż mięso zrobi się miękkie i będzie łatwo odchodzić od kości a fasola będzie się robiła miękka. Wyjąć mięso, dodać pokrojoną w kostkę marchew i przypaloną nad ogniem (palnikiem gazowym) cebulę. Mięso oddzielić od kości i skóry, podzielić na niewielkie kawałki i wrzucić do zupy. Wsypać makaron i gotować na niewielkim ogniu aż makaron zmięknie. Pod koniec gotowania dodać zahartowaną łyżką gorącej zupy śmietanę, przyprawić ziołami i w razie konieczności solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz