piątek, 3 stycznia 2014

Drożdżowy chleb pszenny z otrębami i cebulką

Chlebek powstał na bazie drożdżowego chleba pszennego z otrębami (kliknij po przepis). Posiada te same zalety co chlebek powyżej a dodatkowo zyskał aromat pieczonej cebulki. Na pewno posmakuje miłośnikom różnego typu cebulaków i nie tylko.


Składniki:

- 1 l ciepłej wody
- 2 cebule
- 50 g drożdży (świeżych)
- 1 kg mąki
- 2+2 łyżki oliwy
- łyżka soli
- szczypta cukru
- 5 łyżek otrąb pszennych lub żytnich

Przygotowanie:

Cebule pokroić dość drobno i delikatnie podrumienić na 2 łyżkach oliwy. Drożdże skruszyć do ciepłej wody, wsypać cukier. Dokładnie wymieszać. Przesiać mąkę, zamieszać, dodać olej, sól, cebulę i otręby. Łyżką wyrobić ciasto - będzie klejące, ale dość dobrze będzie odchodzić od łyżki. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na około godzinę - podwoi swoją objętość. Po tym czasie przełożyć do dwóch dobrze wysmarowanych masłem i posypanych mąką keksówek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na godzinę. U mnie piekł się około 50-55 minut. Po upieczeniu wyłożyć od razu na kratkę celem wystudzenia. Chlebek powinien idealnie "wyjść" z foremki.





Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...