wtorek, 14 stycznia 2014

Gołąbki bez zawijania

Tradycyjne "zawijane" gołąbki przygotowuję tylko kilka razy w roku. Trzeba przyznać, że potrawa jest pracochłonna. Tak przygotowane gołąbki najczęściej wkładam do słoików i wekuję. Przepis na gołąbki tradycyjne. Dziś przygotuję alternatywę dla tradycyjnych gołąbków: gołąbki bez zawijania. Przepis znacznie szybszy w przygotowaniu a smak również nie odbiega tym tradycyjnych gołąbkom.

 


Składniki:

- 500 g mięsa wieprzowego mielonego z szynki
- 1/2 główki kapusty pekińskiej (małej)
- 1 woreczek ryżu
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól, pieprz, majeranek
- olej do smażenia
- przecier pomidorowy

Przygotowanie:

Ryż ugotować i odsączyć, ostudzić. Kapustę poszatkować. Cebulę poszatkować  podsmażyć na łyżce oleju. Do miski włożyć zmielone mięso, kapustę, ryż, cebulę, wcisnąć czosnek przez praskę, dodać bułkę tartą, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Formować większe kotleciki, obsmażać z obydwu stron na patelni. Koncentrat wymieszać z wodą, doprawić do smaku, zalać gołąbki i dusić pod przykryciem około 30 minut na wolnym ogniu. 







Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...