wtorek, 14 stycznia 2014

Drożdżowe bułki żytnie ze słonecznikiem

Bardzo lubię żytnie bułeczki z rozmaitymi ziarnami. Najbardziej te, które zawierają słonecznik i dynię. Mogłoby się wydawać, ze zrobienie samemu takiej bułki to nie lada wyzwanie, jednak to wcale nie jest trudne. Wystarczą dobre chętni i trochę zapału a wszystko na pewno się uda. Polecam przygotowanie tych bułek domowym sposobem, bez ulepszaczy i tym podobnym dodatkom.

 


Składniki:

- 0,3 kg kg maki żytniej
- 0,2 kg mąki pszennej
- 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
- 50g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka ziaren słonecznika

Przygotowanie:

Drożdże skruszyć do wysokiej miski, zasypać cukrem. Jak zrobią się płynne to zalać wodą. Dokładnie wymieszać. Dodać sypkie składniki (zostawić trochę słonecznika do posypania bułek) i olej i zagnieść jednolite ciasto. Mąką żytnia bardzo łatwo się ugniata, więc nie powinno trwać to długo - około 5 minut. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych części, z każdej uformować bułeczkę i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostały słonecznik skropić wodą, aby był wilgotny i posypać nim bułeczki delikatnie dociskając, aby się połączyć z bułką. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę, po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 15-20 minut. Studzić na kratce. Bułki mają bardzo chrupiącą skórkę.










Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...