czwartek, 9 stycznia 2014

Szynka pieczona w piekarniku

Na pomysł upieczenia szynki wpadłam podczas robienia zakupów. Spoglądałam na witrynę sklepową z zamiarem wyboru wędliny na kanapki i żadna z tam obecnych nie zachęcała do kupna. Postanowiłam zatem zakupić ładny kawałek świeżej szynki i zrobić swojską wędlinkę.

 


Składniki:

- szynka wieprzowa: około 1 kg
- składniki na marynatę: olej, woda, sól, pieprz, pieprz biały, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka, majeranek, tymianek, cząber, czosnek, estragon, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie, papryka ostra.

Przygotowanie:

Szynkę umyć, wysuszyć i związać sznurkiem w celu uzyskania bardziej regularnego kształtu. Przygotować marynatę z podanych składników (dokładnie wymieszać składniki do otrzymania wymaganej konsystencji). Szynkę bardzo dokładnie obtoczyć w marynacie, dodatkowo nakłuć szynkę po całej powierzchni np. widelcem pomagając marynacie dostać się do środka mięsa. Umieścić w zamkniętym naczyniu żaroodpornym i zapiekać około 1 godziny w temperaturze 200 stopni, później zmniejszyć do 160 i piec jeszcze około 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i nie wyjmować jeszcze szynki, w wyłączonym piekarniku może poleżeć jeszcze kilkanaście minut. Szynkę można podawać na ciepło z dodatkami jako danie obiadowe (z marynaty utworzy się aromatyczny sos, który można jedynie zagęścić) lub po ostudzeniu na kanapce.






Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...