czwartek, 9 stycznia 2014
Mizeria z kefirem i jogurtem naturalnym
Bardzo prosta sałatka ze świeżego ogórka oraz kefiru. Do sałatek tego typu bardzo często dodaję jogurty naturalne czy kefiry zamiast śmietany. Już w sumie tak się przyzwyczaiłam do ich smaku, że dodatek śmietany zawsze zmienia sałatkę w zbyt ciężką. Polecam spróbowanie tej lżejszej wersji przepisu.
Zakwas żytni na chleb
Najlepszy chleb to ten pieczony na naturalnym zakwasie. Chleb ten wydaje się w przygotowaniu bardziej trudny od chleba na drożdżach i to właśnie ze względu na konieczność przygotowania zakwasu. Taki zakwas można przecież przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce. Chleb za zakwasie przygotowuje się już tak samo prosto jak zwykły chleb drożdżowy. Zatem do dzieła.
Szynka pieczona w piekarniku
Na pomysł upieczenia szynki wpadłam podczas robienia zakupów. Spoglądałam na witrynę sklepową z zamiarem wyboru wędliny na kanapki i żadna z tam obecnych nie zachęcała do kupna. Postanowiłam zatem zakupić ładny kawałek świeżej szynki i zrobić swojską wędlinkę.
Subskrybuj:
Posty (Atom)