środa, 9 kwietnia 2014

Makaron z semoliny z kurczakiem i brokułem

Do przygotowania dania użyłam makaronu chili z semoliny. Semolina to gruboziarnista mąka otrzymywana z twardej pszenicy durum. To właśnie z semoliny wyrabia się najwyższej jakości włoskie makarony. Dzisiejszy makaron jest z dodatkiem papryczki chili i to właśnie jej makaron zawdzięcza swój intensywny pomarańczowy kolor. Dla zainteresowanych makaron ten nie jest pikantny, posiada bardzo delikatną nutkę papryczki.



Karpatka

Karpatka to ciasto, które zapewne nie raz zostało przygotowane w niejednym domu. I tak samo bardzo często przygotowywane było w moim rodzinnym domu. Karpatka ma w sobie coś niezwykłego, z jednej strony lekkie, łamiące się, niesłodkie ciasto, a z drugiej - słodziutki, przepyszny krem. Te dwie części niesamowicie się uzupełniają. Po pierwszym kawałku przychodzi ochota na drugi, potem na trzeci i potem na kolejny i czasami na prawdę trudno się opamiętać. Przepis pochodzi ze strony.



Kotlety mielone faszerowane farszem pieczarkowo-paprykowym

Inny sposób przygotowania tradycyjnych mielonych. Mięso mielone faszerujemy farszem pieczarkowo-paprykowym.



Kotlety rybne

Kotlety rybne to kolejne danie mojego dzieciństwa. Odkąd pamiętam przygotowywała je mama z przeróżnych ryb - płoci, leszczy, karasi, okoni itp. Podstawą przygotowania kotletów rybnych jest bardzo dokładne oddzielenie ości od mięsa. Inaczej nawet przy dokładnym zmieleniu ryb kotlety nie będą takie delikatne i jednak twardsze części będą zawsze wyczuwalne. Dlatego warto się poświęcić i przyłożyć do dokładnego filetowania.



Panierowane fileciki rybne

Ostatnia niedziela okazała się dla nas bardzo pracowita. Zanosiło się na spokojny dzień na łonie natury z wędką w dłoni. Łowy jednak okazały się bardziej owocne niż myśleliśmy. Możemy się pochwalić 170 sztukami karasi, których prawie połowa wróciła do swojego naturalnego środowiska. Z reszty zostały przygotowane pyszne dania.



Focaccia z czosnkiem i rozmarynem

Focaccia wywodzi się z Włoch. Jest to rodzaj pieczywa z dodatkami. O istnieniu takiego pieczywa dowiedziałam się od kolegi i to właśnie on polecił mi upieczenie focacci z dodatkiem czosnku i rozmarynu. Oczywiście nie żałuję bo chlebek okazał się bardzo dobry. Na pewno wypróbuję w przyszłości inne odmiany focacci.



Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...