środa, 9 kwietnia 2014

Kotlety rybne

Kotlety rybne to kolejne danie mojego dzieciństwa. Odkąd pamiętam przygotowywała je mama z przeróżnych ryb - płoci, leszczy, karasi, okoni itp. Podstawą przygotowania kotletów rybnych jest bardzo dokładne oddzielenie ości od mięsa. Inaczej nawet przy dokładnym zmieleniu ryb kotlety nie będą takie delikatne i jednak twardsze części będą zawsze wyczuwalne. Dlatego warto się poświęcić i przyłożyć do dokładnego filetowania.



Składniki:

- 10 szt ryb (u mnie karasie)
- 1 czerstwa bułka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 cebula
- 2 jajka
- kawałek pora lub natka pietruszki (wedle uznania)
- sól, pieprz
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- łyżka masła

Przygotowanie:

Ryby dokładnie odfiletować, zmielić w maszynce do mięsa lub blenderze. Jeżeli mięso jest dokładnie oddzielone to ryby najlepiej zmielić na największych oczkach aby kawałki mięsa były wyczuwalne. Cebulę z porem zeszklić na maśle, dodać do ryby. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i dodać do ryby. Doprawić. Panierować w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła.







Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...