środa, 9 kwietnia 2014

Focaccia z czosnkiem i rozmarynem

Focaccia wywodzi się z Włoch. Jest to rodzaj pieczywa z dodatkami. O istnieniu takiego pieczywa dowiedziałam się od kolegi i to właśnie on polecił mi upieczenie focacci z dodatkiem czosnku i rozmarynu. Oczywiście nie żałuję bo chlebek okazał się bardzo dobry. Na pewno wypróbuję w przyszłości inne odmiany focacci.



Składniki:

- 500 g mąki
- 50 g świeżych drożdży
- szczypta cukru
- 3 ząbki czosnku
- płaska łyżka soli
- 325 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy do ciasta i 1 do posmarowania
- łyżka soli morskiej gruboziarnistej na wierzch
- rozmaryn (najlepiej świeży)

Przygotowanie:

Drożdże zasypać cukrem i poczekać do ich rozpuszczenia. Wlać ciepłą wodę, wymieszać i odstawić na 10 minut. W tym czasie wymieszać ze sobą mąkę i sól. Suche składniki dodać do drożdży i wyrabiać gładkie ciasto. Pod koniec ugniatania dodać oliwę. Odstawić do podwojenia objętości. Blachę wysmarować oliwą, rozłożyć równomiernie ciasto, opuszkami palców zrobić wgłębienia na całej powierzchni ciasta. Pozostawić na kolejne 30 minut. Po ponownym wyrastaniu ponownie zrobić palcami wgłębienia, posmarować oliwą, posypać wierzch posiekanym czosnkiem, rozmarynem oraz solą morską. Piec najpierw 10 minut w temperaturze 250 stopni, kolejne 10 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać na ciepło.







Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...