Składniki:
- 6 kg mięsa z dziczyzny (u nas 3 kg karkówki z dzika i 3 kg łopatki z jelenia)
- 3 kg mięsa wieprzowego (u nas 2 kg łopatki i 1 kg szynki)
- sól peklowa
- pieprz czarny, biały, kolorowy i zielony
- czosnek (około 1 główka)
- majeranek
-2 l bulionu warzywnego
- jałowiec, biała gorczyca
- jelita wieprzowe
Przygotowanie:
Jelita namoczyć w letniej wodzie na kilka godzin, wodę wymieniać kilka razy. Karkówkę zmielić z użyciem większych oczek a najładniejsze mięso (szynka i łopatka) posiekać nożem. Mięso zmieszać razem, dodać przyprawy - przyprawić dość mocno, aby kiełbasa nie wyszła za mdła. Mieszać bardzo długo dolewając bulionu aż konsystencja mieszaniny będzie delikatnie klejąca. Jelita nakładać na końcówki nadziewarki i nadziewać farszem mięsnym, uważając, aby do osłonki dostawało się jak najmniej powietrza. Oddzielać pętka od siebie skręceniem jelita, pamiętając, aby jedną kiełbasę zawijać w jedną a następną już w drugą stronę. Końcówki zawiązać na supełek. Kiełbasę należy wędzić około 4-5 h bukowo-olchowym dymem. Po uwędzeniu należy ją powiesić w ciepłe przewiewne miejsce aby trochę podeschła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz