środa, 27 sierpnia 2014

Leczo

Leczo najlepiej przygotowywać latem kiedy mamy pod dostatkiem świeżych warzyw. Wtedy smakuje najlepiej. Do leczo użyłam wędzoną kiełbasę własnej roboty z dziczyzny (dzik, jeleń, mięso wieprzowe). Tak przygotowane leczo można zawekować w słoiki i przechowywać w spiżarni.



Składniki:

- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1/2 selera
- natka pietruszki
- koper
- 2-3 pętka wędzonej kiełbasy
- 1 papryka zielona
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 2 ząbki czosnku
- 4 pomidory bez skórki
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, bazylia
- 2-3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Cukinię, bakłażana, marchew, pietruszkę, seler, cebulę, wszystkie rodzaje papryki pokroić w paski i podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy. Przełożyć do garnka. bulionu. Zalać szklanką wody i lekko poddusić. Kiełbasę pokroić w plasterki, podsmażyć, dodać do warzyw. Dodać czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i pozostałe przyprawy. Pomidory pozbawione skórki pokroić w kostkę, dodać do garnka. Całość dusić do momentu rozpadnięcia się pomidorów. Należy uważać, aby warzywa w leczo nie były rozgotowane, powinny być lekko chrupkie.


Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...