Rosół to kolejna tradycyjna polska potrawa. Bardzo często gości na polskich stołach na niedzielnym obiedzie jako pierwsze danie przed drugodaniowym kotletem schabowym. Podstawą rosołu jest sposób gotowania. Najlepiej gotować go na bardzo wolnym ogniu, wtedy jego smak będzie najlepszy. Jego klarowność również spełnia bardzo ważną rolę. Przed podaniem można przecedzić go dodatkowo przez sitko, aby pozbyć się kawałków warzyw - ja podaję nieprzecedzony.
niedziela, 8 września 2013
Placuszki dyniowe w wersji wytrawnej
I przyszedł czas na sezon dyniowy. Pora więc, aby tradycyjne placki ziemniaczane zamienić na wytrawne placuszki dyniowe. Dynia ma delikatnie słodki mdły smak, więc podczas przygotowywania placuszków w wersji wytrawnej trzeba pamiętać o ich solidnym przyprawieniu. Dodatek smażonej cebulki, czosnek oraz szczypta imbiru nadadzą placuszkom wyrazistości. Dodatkowo trzeba stwierdzić, że kolor tych placuszków jest niesamowity.
Sałatka z ogórkiem i gotowanym ziemniakiem w jogurcie naturalnym
Sałatkowa wersja sosu tzatziki :) Sałatka bardzo często serwowana u naszych zachodnich sąsiadów do dań z grilla.
Roladki z karkówki nadziewane cebulą, pieczarkami i serem
Roladki mięsne to potrawa, do której można użyć praktycznie każdego nadzienia. Można wybrać za każdym razem ulubione dodatki i zawinąć je w płaty mięsa. Na co dzień do gotowania staram się używać składników, które mam aktualnie w lodówce i dlatego właśnie nadzieniem będzie cebula z pieczarkami i serem.
Subskrybuj:
Posty (Atom)