niedziela, 8 września 2013

Placuszki dyniowe w wersji wytrawnej

I przyszedł czas na sezon dyniowy. Pora więc, aby tradycyjne placki ziemniaczane zamienić na wytrawne placuszki dyniowe. Dynia ma delikatnie słodki mdły smak, więc podczas przygotowywania placuszków w wersji wytrawnej trzeba pamiętać o ich solidnym przyprawieniu. Dodatek smażonej cebulki, czosnek oraz szczypta imbiru nadadzą placuszkom wyrazistości. Dodatkowo trzeba stwierdzić, że kolor tych placuszków jest niesamowity.




Składniki:

- 0,5 kg dyni
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka pokrojonej natki pietruszki
- sól, pieprz, starty imbir do smaku

Przygotowanie:

Dynię obrać, oddzielić pestki, zetrzeć na tartce do jarzyn. Wbić jajka, wcisnąć czosnek, dodać pokrojoną drobno i usmażoną cebulę, wsypać mąkę i dobrze doprawić przyprawami oraz pietruszką. Wmieszać do otrzymania dość gęstej konsystencji. Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na piękny złoty kolor. Można podawać bez dodatków. U mnie obok placuszków gościła sałatka z ugotowanego ziemniaka i ogórka w jogurcie naturalnym.



Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...