wtorek, 1 października 2013

Jajka sadzone na szynce pod serową kołderką

Kolejny pomysł na śniadanie inne od kanapek - sadzone jajka. Najlepsza wersja z szynką i żółtym serem. Jajka smażę w ten sposób, aby żółtko zostało w wersji płynnej, bo takie smakuje mi najbardziej. Białko natomiast musi zostać ścięte. Najlepszym pomysłem na usmażenie jajka z dwóch stron bez obracania - w tym przypadku w wersji z serem obrócenie mogłoby zepsuć potrawę - jest przykrycie patelni pokrywką, gdyż gromadząca się pod pokrywką para zetnie wierzch jajka.



Parówki faszerowane ogórkiem i serem pleśniowym

Ileż to na rynku mamy parówek ... drobiowe, wieprzowe, cielęce, indycze itp. A ile z nich tak naprawdę nadaje się do zjedzenia? Bardzo ważne, aby parówki zawierały w swoim składzie jak najwięcej mięsa. Osobiście zawsze przy zakupie sprawdzam zawartość mięsa w parówkach oraz sposób oddzielania mięsa. Dobra parówka nie powinna mieć mniej niż 80% zawartości mięsa, ale wiadomo, że czym więcej tym lepiej :) Do tego należy unikać parówek gdzie mięso jest oddzielane mechanicznie - a drobiowych w tym przypadku to już na pierwszym miejscu. Dla mnie na pierwszym miejscu pod względem składu i smaku są parówki z szynki firmy Sokołów (zawierają 93% mięsa). Dziś nafaszerujemy je serem pleśniowym i mini ogóreczkiem.


Wydrukuj przepis

Przetłumacz

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...