Dostaliśmy od znajomego dość spory kawałek mięsa z dzika: karkówkę i
szynkę. Postanowiliśmy skorzystać z okazji i zrobić domową
kiełbaskę. Dołożyliśmy trochę mięsa wieprzowego i możemy pochwalić się
pysznym domowym wyrobem. Równolegle z kiełbaską uwędziliśmy boczek i szynkę wieprzową. Mam nadzieję, że załapałam bakcyla w tym
temacie i przepisy z wątku domowych wędlin będą się coraz częściej
pojawiać na blogu :)
poniedziałek, 30 grudnia 2013
Kurczak w galarecie z kolorową papryką
Najbardziej ze wszystkich mięs w galarecie pamiętam kawałki mięsa wieprzowego z marchewką zawekowane w słoikach pod warstwą tłuszczyku. Taką galaretę przygotowywała moja mama i starsza siostra. Bardzo ją lubiłam polaną odrobiną octu. Jako już dorosła osoba zaczęłam szukać bardziej zdrowych przepisów a tak samo smacznych. Będąc u młodszej siostry na Świętach Wielkanocnych miałam okazję spróbować galarety z piersi kurczaka z groszkiem i marchewką. Na pewno kiedyś ją przygotuję bo bardzo mi smakowała. Teraz jednak pora na nieco inną galaretę - z udek drobiowych i mieszanki papryk. Efekt powalający.
Pieczony schab nadziewany śliwką
Danie nie tylko na świąteczny stół a również na niedzielny obiad. Śliwki idealnie współgrają z mięsem. Dzięki przygotowaniu potrawy w rękawie do pieczenia powstanie aromatyczna baza pod sos. Bardzo dobrze smakuje na ciepło podawany z ziemniakami lub kopytkami ale również na zimno w postaci wędliny na kanapkę. Jeżeli mamy czas możemy nafaszerować mięso śliwkami i zamarynować oraz odstawić na 1 dzień i dopiero po tym czasie upiec. Ja tak robię przed świętami, kiedy część dań staram się przygotować wcześniej.
Strucla drożdżowa z makiem
Strucla, która zawsze się udaje. Przepis pochodzi z gratisowej książeczki Real - "Gotuj z przyjemnością". Makowiec jest szybki i prosty w przygotowaniu. Skorzystałam z gotowej masy makowej - Helio, wzbogaconej rodzynkami i ubitą pianą z białek, bo ja zawsze muszę dodać coś od siebie :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)