poniedziałek, 30 grudnia 2013

Pieczony schab nadziewany śliwką

Danie nie tylko na świąteczny stół a również na niedzielny obiad. Śliwki idealnie współgrają z mięsem. Dzięki przygotowaniu potrawy w rękawie do pieczenia powstanie aromatyczna baza pod sos. Bardzo dobrze smakuje na ciepło podawany z ziemniakami lub kopytkami ale również na zimno w postaci wędliny na kanapkę. Jeżeli mamy czas możemy nafaszerować mięso śliwkami i zamarynować oraz odstawić na 1 dzień i dopiero po tym czasie upiec. Ja tak robię przed świętami, kiedy część dań staram się przygotować wcześniej.



Składniki:

- 1 kg schabu wieprzowego bez kości
- 20 dkg suszonych śliwek
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- majeranek, tymianek, estragon, mielona papryka ostra, rozmaryn
- 3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

W schabie wyciąć kieszeń. Wsypać do niej łyżeczkę soli i rozprowadzić. Kieszeń wypełnić śliwkami suszonymi. Z oleju i przypraw zrobić marynatę. Przełożyć schab do rękawa do pieczenia i wlać marynatę. Zapiąć rękaw i rozprowadzić marynatę po całej powierzchni mięsa. Odstawić na kilka godzin lub więcej do lodówki. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni (pierwsze 30 minut w temperaturze 200 stopni). Po wyłączeniu piekarnika można zostawić w nim schab jeszcze 30 minut.

 

Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...