czwartek, 19 grudnia 2013

Keks - wilgotny, aromatyczny, pełen bakali cwibak

Pierwszy raz go spróbowałam dwa lata temu. W pracy dostaliśmy prezent od zaprzyjaźnionej firmy na Boże Narodzenie. Znajdowała się tam między innymi babka. Została pokrojona na kawałki i ułożona na talerzyku w miejscu, gdzie gromadzili się pracownicy w porze śniadaniowej. Ciasto jak babka, kilka bakali na krzyż, zbytnio nie zachęcało i kawałki słabo ubywały z talerza. Z wierzchu ładne ale wydawało się dość suche. Po kilku godzinach postanowiłam posmakować kawałek. Nie spodziewałam się niczego rewelacyjnego ale o dziwo smak mnie pozytywnie zaskoczył. Aromatyczny, pomarańczowo-cytrynowy. W domu poszperałam i znalazłam mnóstwo przepisów na wykonanie tego ciasta. Pomyślałam sobie, że skoro kupne, suche, z małą ilością bakali ciasto okazało się dość smaczne to wypadałoby się dowiedzieć jak smakuje prawdziwy domowy keks :) Mój jest wilgotny, pełen różnych bakali, aromatyczny i smakuje wyśmienicie. Bakaliowo-cytrusowy zapach jaki towarzyszy jego pieczeniu unosi się w całym domu ... a to przecież zapach świąt. Ciasto najlepiej przygotować 2-3 dni przed świętami, przechowywać w chłodnym miejscu szczelnie owinięte.


Wydrukuj przepis

Przetłumacz

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...