wtorek, 10 grudnia 2013
Kotlety mielone
Po kotletach schabowych to drugie danie z dań "kotletowych" najczęściej serwowane na polskich stołach.
Kotlety mielone z pieczarkami
Do farszu na zwykłe kotlety mielone dodajemy usmażone pieczarki z cebulą. Ot cała filozofia powstania kotletów w tej nowej formie :)
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Bigos gotowy to i czas na kapuśniaczek. U mnie to już chyba tradycja, że w czasie kiedy przygotowuję bigos, zabieram się za gotowanie kapuśniaka z kiszonej kapusty. Mam wtedy pod dostatkiem kapusty i różnych rodzajów upieczonego mięsa, więc kapuśniaczek jest bardzo aromatyczny.
Świąteczne pierniczki
Co roku piekę Bożonarodzeniowe pierniczki a później rozdaję rodzinie i znajomym. Samo pieczenie sprawa mi wiele radości. W tym roku nawet pokusiłam się na CHATKĘ Z PIERNIKA. Pierniczki wykonuję z tego samego przepisu na ciasto, są idealne do zdobienia.
Wiejska chatka, domek z piernika
Z roku na rok obiecuję sobie, że upiekę domek z piernika. Niestety za każdym razem kończy się jedynie na pierniczkach. W tym roku nie skończyło się jedynie na "obiecankach cacankach". Zaczęłam szperać w internecie w celu znalezienia tego niepowtarzalnego i najbardziej wiejskiego projektu. I trafiłam na piękną babciną chatkę ... taką starą, drewnianą (raczej piernikową) a zarazem niezwykle klimatyczną. Oryginalny przepis znajduje się na tej stronie. Czy domek wyszedł mi tak samo pięknie jak autorce przepisu? Nie wiem, ale mi się podoba i satysfakcja jaką miałam podczas jego wykonania jest nie do opisania.
Subskrybuj:
Posty (Atom)