wtorek, 10 grudnia 2013

Świąteczne pierniczki

Co roku piekę Bożonarodzeniowe pierniczki a później rozdaję rodzinie i znajomym. Samo pieczenie sprawa mi wiele radości. W tym roku nawet pokusiłam się na CHATKĘ Z PIERNIKA. Pierniczki wykonuję z tego samego przepisu na ciasto, są idealne do zdobienia.


Składniki:

50 dag miodu
30 dag cukru pudru
20 dag margaryny
1 kg mąki
3 łyżeczki sody
torebka przyprawy do pierników
2 łyżeczki kakao
2 jajka
5 łyżek mleka
torebka cukru waniliowego
szczypta soli

Na lukier:

2 białka
50 dag cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki kakao

Przygotowanie:

W rondlu, na małym ogniu rozpuścić miód. Chwilę pogotować. Zamieszać, dodać cukier i pokrojoną na kawałki margarynę. Mieszać, aż cukier całkiem się rozpuści. Wystudzić. Dodać mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody, sól i przyprawę do pierników. Następnie wbić jajka i wlać mleko. Zagnieść ciasto, owinąć folią aluminiową i włożyć na 1h do lodówki.  
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyciąć ciasteczka o różnych kształtach. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-15 minut w temp. 200ºC. Ostudzone zdobić lukrem, najlepiej kolorowym. Przechowywać w metalowej puszce.






Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...